Nieuws

woensdag 27 juni 2018

Laat een hack of datalek niet je vakantie verpesten

Geschreven door Marcel van der Wal

Binnenkort gaan we weer met zijn allen op vakantie. De een naar Spanje, de ander naar Thailand en weer een ander blijft lekker in Nederland. Op de camping, in een hotel of met een boot. Een ding hebben we allemaal gemeenschappelijk, we nemen onze smartphone en tablet mee op vakantie.

Via onze tablet kunnen een we spelletje spelen, het nieuws blijven volgen de weer voorspelling en een film op Netflix kijken. Ook kijken we nog even onze bank rekening na en lezen nog even snel onze mail, ook die van het werk, je wilt toch niet iets missen. En eenmaal aangekomen geven we onze paspoort af aan de receptie en halen deze de volgende dag af.

Op vakantie maken we graag gebruik van de gratis WiFi, anders gaat onze databundel veel te snel op. We laten de kinderen spelen op onze smartphone en nemen toch een zakelijk telefoontje op terwijl we in een restaurantje aan het lunchen zijn. We leggen de telefoon onder een handdoek als we even gaan zwemmen in het zwembad, en aan wie hebben we allemaal ons paspoort even gegeven..? Voor je het weet loop je risico.

We zijn ons op vakantie al jaren bewust van de gevaren van zakkenrollers, maar zijn wij ons er ook van bewust van de gevaren van Informatie verlies?

Ga veilig op vakantie en houd je informatie veilig bij je, volg de volgende gouden regels:

  •  Maak zelf een kopie van je paspoort, streep je BSN nummer door en neem zelf een kopie mee (zie ook de “kopie id” app)
  •  Maak alleen gebruik van gratis WiFi in combinatie met VPN, gebruik anders je 3/4G bundel
  •  Als je gebruik maakt van gratis WiFi controleer dan of deze wel te vertrouwen is, en gebruik deze zeker niet voor vertrouwelijke informatie (bank, zakelijk, etc)
  •  Voer je een vertrouwelijk gesprek, ga dan naar een ruimte waar anderen niet mee kunnen luisteren, of bel terug.
  •  Berg je spullen op in een kluisje of bewaar deze op je lichaam
  •  Voorkom verlies van belangrijke informatie, gebruik je zakelijke telefoon niet voor spelletjes
  •  Zorg dat alle patches en updates geïnstalleerd zijn voordat je weggaat
  •  Download geen apps/ spelletjes waarvan je niet 100% zeker bent dat deze te vertrouwen zijn

Wees je bewust van je omgeving! Wie kan er mee kijken/ luisteren? Wie kan er nog meer bij mijn informatie? vraag je dat ook tijdens je vakantie af. Of geniet gewoon van de vakantie en berg je smartphone en tablet veilig op.

 Een fijne vakantie en laat een hack of datalek niet je vakantie verpesten.

Print

x

Nieuwsbrief

 

Blijf op de hoogte van de laatste security ontwikkelingen door je nu in te schrijven voor de Vest nieuwsbrief!


Ja, ik wil die nieuwsbrief!


 


Security 15 Minutes Live

Met Marc Hullegie

IT Tomorrow

met Marc Hullegie