X

Actueel

20nov

Handhaving AVG door Autoriteit Persoonsgegevens

Handhaving AVG door Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens lijkt de AVG handhavingsstrategie te volgen die het had aangekondigd eerder dit jaar. Uit publicaties van de AP zien we dat de AP onderzoek doet naar meldingen/klachten van individuen en dat de eerste controles plaats vinden op de verwerkingsregisters en aanstellingen van de Functionaris Gegevensbescherming (FG).

 

Klachten van individuen

De AP meldt dat inmiddels ruim 600 mensen een klacht hebben ingediend bij de AP. Alle klachten worden onderzocht, op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief zijn de eerste 400 klachten geanalyseerd. De AP meldt dat een derde van de klachten gaat over het niet verwijderd krijgen van persoonsgegevens. Andere klachten die zijn gemeld gaan over het niet mogen inzien van de eigen persoonsgegevens en ongewenste verstrekking van persoonsgegevens aan derden.

 

De AP merkt verder op dat het merendeel (87%) van de ontvangen klachten gaat over bedrijven, de rest over overheidsinstanties.

 

Controles op verwerkingsregister en Functionaris Gegevensbescherming

Recent heeft een controle door de AP bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars uitgewezen dat van de gecontroleerde ziekenhuizen er twee nog geen Functionaris Gegevensbescherming hadden aangesteld. Deze ziekenhuizen krijgen van de AP vier weken de tijd om dit alsnog te doen.

 

Tijdens de controle is ook gekeken naar hoe deze organisaties de contactgegevens van de FG op hun websites kenbaar hadden gemaakt. In een kwart van de gevallen liet dit te wensen over en de betreffende organisaties moeten dit aanpassen.

 

Naast de controle bij de ziekenhuizen is door de AP een verkennend onderzoek gestart bij private organisaties. Op basis van steekproeven worden 30 grote organisaties in tien sectoren gecontroleerd op de aanwezigheid van een register van verwerkingsactiviteiten. De sectoren die onderwerp zijn van de steekproef zijn industrie en metaal, waterleidingbedrijf, bouw, handel, horeca, reisorganisatie, communicatie, financiële dienstverlening , zakelijke dienstverlening en zorg.

Related

Eat, sleep, learn.... repeat

Eat, sleep, learn.... repeat

De “nieuwe” wet Algemene Verordening Gegevensbescherming bestaat al enige tijd en voor veel organi...

Read More >
De ontwikkeling van de Corona app

De ontwikkeling van de Corona app

Begin april kondigde de overheid aan dat er apps zouden worden gaan ingezet voor het verzamelen van ...

Read More >
OWASP top 10

OWASP top 10

Soms krijgen we de vraag om een OWASP top 10 test te doen. Maar die test bestaat niet...

Read More >
Security On/Off...

Security On/Off...

Wij streven naar een zo veilig mogelijke online maatschappij, maar ook offline willen we ons steentj...

Read More >
Cybersecurity onderzoek in Nederland 2018

Cybersecurity onderzoek in Nederland 2018

Ook dit jaar heeft het NCSC een onderzoek gedaan naar de belangrijkste cybersecurity risico’s voor ...

Read More >
Vest in tv-programma RTL Z How it's Done

Vest in tv-programma RTL Z How it's Done

Op zaterdag 16 maart om 17h00 zal Vest te zien zijn in het RTL Z televisie programma How it's Do...

Read More >

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Regelmatig delen onze Business Area Managers nieuws vanuit hun domein van expertise. Wilt u op de hoogte gehouden worden van deze nieuwsitems? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.